Vymezit hranice znamená vykolíkovat vnitřní území


Představ si, že jsi zahradníkem ve své vlastní zahradě. Tvá zahrada je krásná, plná květin a rostlin, které pečlivě pěstuješ a kterým věnuješ svůj čas a energii. Nicméně, v poslední době si začal pozorovat, že někteří lidé přicházejí a házejí svůj odpad do tvé zahrady. Hromadí se tam plevel, odpadky a nečistoty, které ničí tvoje květiny a kazí krásu tvé práce.

Jednoho dne si uvědomíš, že už nechceš, aby tvoje zahrada sloužila jako odpadkový koš druhých. Vezmeš do rukou plotové sloupky a začneš stavět plot kolem své zahrady. S každým sloupkem, který zasadíš, vysíláš do světa jasný signál: "Tato zahrada není místem pro tvůj odpad." Postupně se zahrada začne uzdravovat, květiny opět rozkvétají a ty cítíš, jak se do ní vrací život.

Tím, že stavíš plot kolem své zahrady, vyjadřuješ svůj záměr chránit to, co je pro tebe cenné. Zahrada je tvým prostorem, který si zaslouží úctu a péči. Stejně tak je to s tvým vlastním životem. Když si uvědomíš, že už nechceš být něčím odpadkovým košem, je čas postavit hranice. Jedním rozhodným "ne" začíná nová úroveň života, kde si vážíš sebe sama a své hodnoty.

Vymezit hranice znamená vykolíkovat vnitřní území a dát okolí najevo, že se dokážeš za sebe postavit. Ukazuješ tím, že máš sebeúctu a že si jsi vědom své vlastní hodnoty. Od určitého bodu již nenecháš nikoho tuto hodnotu narušovat. Stejně jako zahradník chrání svou zahradu, i ty chráníš svůj prostor a svůj život, aby mohl rozkvést do plné krásy a harmonie.


Komentáře

Oblíbené příspěvky