Meditace je jako zahrádka v srdci města. Na začátku je to jen malý kousek půdy, který obklopují betonové zdi a ruch velkoměsta. Možná se vám zdá, že mezi těmi vysokými budovami a hlučnými ulicemi nemůže vyrůst nic krásného, natož klidného. Ale s každodenní péčí, i když jen na pár minut, začnete sázet semínka – chvíli ticha, několik hlubokých nádechů, pár okamžiků soustředění.

Zpočátku možná neuvidíte okamžité výsledky. Myšlenky budou jako neposedný ptáček, který se neustále snaží uletět. Ale to nevadí. Pravidelnost je klíčová. Každý den se vracíte ke své zahrádce a i když to na první pohled vypadá, že se nic nemění, pod povrchem se něco děje. Kořeny se pomalu prorážejí půdou, malá semínka klíčí.

Po čase zjistíte, že se vám daří na chvilku zastavit ten vír myšlenek a objevíte v sobě prostor pro klid. Vaše zahrádka začne kvést, a i když kolem vás pořád zůstává ruch města, vy najdete svůj vlastní koutek míru. A tím, jak budete pokračovat, vaše meditační zahrádka bude stále bohatší a krásnější, přinášející vám stále větší pocit uvolnění a relaxace.

Proto, stejně jako zahradník, který každodenně pečuje o svou zahrádku, i vy si vyhraďte každý den čas na meditaci. Najděte si klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit, a vytvořte si svůj prostor, ve kterém budete moci relaxovat a růst. A pokud se vaše myšlenky na začátku budou cítit jako neposední ptáčci, nezoufejte. S pravidelným cvičením se naučíte, jak je jemně usměrnit a přeměnit svou mysl v klidný a harmonický ráj.


Komentáře

Oblíbené příspěvky