Životní etapa


Představme si, že život je jako rozsáhlá, nádherná galerie plná obrazů. Každý obraz představuje různé aspekty našeho bytí, našich poznání a zkušeností. Pokud jsme příliš blízko u obrazu, až natolik, že se naše řasy dotýkají plátna, vidíme jen rozmazané detaily, které nedávají smysl. Abychom pochopili skutečnou krásu a souvislosti v obraze, musíme poodstoupit, získat odstup. Teprve pak spatříme celistvost kompozice, barevné harmonie a souvislosti mezi jednotlivými prvky.

Podobně je tomu i v našem vnitřním světě. Oheň, který v nás plane a nutí nás dosahovat více, znamenat více a užívat si více, je ve skutečnosti naším světlem v každém tunelu života. Když před pravdou zavíráme oči, propadáme temnotě nebo v tom tunelu zakopáváme. Musíme znovu najít a rozsvítit lampu poučení a podívat se na věci z širší perspektivy.

Když pohledneme na rotující planetu, vidíme, že v tom otáčení je také růst. V celé přírodě bytosti přicházejí a odcházejí, živí umírají a mrtví se v zemi stávají potravou pro živé. Stejně jako v našem životě, růst často vyžaduje, abychom poodstoupili a podívali se na věci z větší vzdálenosti, abychom pochopili komplexnost a krásu celkového obrazu


Komentáře

Oblíbené příspěvky