Jsme zcela společenské bytosti


Představte si, že život je jako symfonie, která začíná prvním silným úderem bubnu - naším křikem při narození. Tento úder oznamuje světu naši přítomnost, stejně jako orchestr začíná svou hrou, aby upoutal pozornost publika. A hned poté, jakoby nás maestro života vzal pod svá křídla, jsme vykoupáni v teplé vodě, zabaleni do měkkých plen a nakrmeni životodárným mlékem. Nejkrásnější moment však přichází, když nás dirigent, naše matka, přivine k sobě a my cítíme teplo její kůže - první harmonický akord v naší symfonii plné lidských dotyků a pocitů.

Jsme zcela společenské bytosti, orchestrální hráči v neustálém hledání svého místa v lidském ansámblu. Každý život je uměleckým dílem, symfonií tvořenou všemi dostupnými nástroji a tóny. Jak rosteme, učíme se hrát své vlastní sóla, starat se o své vlastní nástroje - fyzicky i emočně. První lekce o péči o sebe však čerpáme ze způsobu, jakým se o nás starají naši první učitelé - rodiče, pečovatelé, ti, kteří nás vedou prvními takty našeho života.

Umění seberegulace, schopnost udržet harmonii ve své vlastní hře, do značné míry závisí na tom, jak harmonické byly naše první interakce s těmi, kdo nás učili hrát. Pokud jsme byli obklopeni láskou a porozuměním, naše symfonie je bohatá a melodická. Pokud jsme však zažili disharmonii, může být naše hra nejistá a plná nesouladů. Každý tón, každý akord, který prožijeme, je součástí našeho velkolepého životního koncertu.


Komentáře

Oblíbené příspěvky