Partner jako nepřítel


S fixním nastavením mysli je to, jako kdybychom žili v domě se zrcadlovými stěnami. Na začátku je váš partner tím nejjasnějším světlem, které osvětluje celý váš svět. Zrcadla násobí jeho svit a vše vypadá nádherně. Ale jakmile se objeví první stín, první problém, ty samé zrcadla začnou přehánět jeho nedokonalosti a najednou je místo světla jen tma a stíny. V tomto domě se viník hledá snadno – je to vždy ten, kdo se odráží v těch zrcadlech.

Proč by někdo chtěl proměňovat milovanou osobu v nepřítele? Právě proto, že je to snadné. Ve chvíli, kdy neuspějete v nějakém oboru, je velice obtížné neustále obviňovat někoho jiného. Když se ovšem něco pokazí ve vztahu, obvinění se zdá být mnohem jednodušší.

S fixním myšlením máte omezený soubor možností. Jednou z nich je obviňování vašich vlastních daných vlastností, druhou je obviňování vlastností vašeho partnera. A házet vinu na toho druhého je opravdu lákavé, protože to osvětluje vaše vlastní chyby méně jasně. Je to jako kdybychom v tom domě se zrcadly najednou měli jedno zrcadlo, které překrývá všechny ostatní – a to jedno, které ukazuje jenom chyby vašeho partnera.

Ale takový dům je past, kde se z milovaných lidí stávají nepřátelé. A to všechno kvůli zrcadlům, která pouze odrážejí naše vlastní omezení.


Komentáře

Oblíbené příspěvky