Uzdravování duše společnosti


Společnost je jako komplexní lidská bytost, která si s sebou nese jedinečnou historii, specifické sklony, obavy, naděje a zvyky. Stejně jako člověk může upadnout do deprese a skrývat se v sobě staré křivdy, tak i kultura může zápasit s nezpracovanými traumaty. Každá společnost má svou osobní minulost, s níž se musím vyrovnat av níž si musím udělat pořádek. A jako jedinec může i společnost vždycky využít trochu dobré terapie.

Terapie společnosti nemusí mít podobu dlouhých rozhovorů v terapeutově ordinaci. Může to být natření domů zářivými barvami, vybudování efektivního dopravního systému nebo vytváření uměleckých děl, které přinášejí komunitám inspiraci a pocit sounáležitosti. Filmaři mohou natáčet filmy, spisovatelé psát knihy a novináři poskytovat rozhovory, které všechny obohacují a posilují společenskou tkáň.

Nicméně to nejsou jen profesionálové, kdo mohou hrát roli terapeutů. I obyčejní lidé se mohou stát léčivou silou pro svou společnost. Každý dobrý skutek, každý projev empatie a snaha o porozumění k uzdravení a růstu celé komunity. Společenské léčení je kolektivní úsilí, kde každý z nás může být kusem mozaiky, která tvoří zdravou a harmonickou společnost.


Komentáře

Oblíbené příspěvky